## PROGRAM OF SEMINARS IN PATHOPHYSIOLOGY FOR THE STUDENTS OF THE 4-YEARS MEDICAL SCHOOL

(<u>Summer Semester</u> 2016/2017)

DATES	SUBJECT	TEACHER
3 hours 14.02.2017 Tuesday	Electrocardiography. ECG abnormalities.	AW
3 hours 17.02.2017 Friday	Pathophysiology of the cardiovascular system II (artherosclerosis, ischemic heart disease, arterial hypertension)	AW
3 hours 21.02.2017 Tuesday	No seminar	
3 hours 24.02.2017 Friday	Pathophysiology of the cardiovascular system III (Pericardial Diseases, Pericardial Effusion and Tamponade, cardiogenic shock)	MarŚm
3 hours 28.02.2017 Tuesday	No seminar	
3 hours 03.03.2017 Friday	Cardiovascular reflexes (GROUP 1)	MŚm
3 hours 07.03.2017 Tuesday	No seminar	
3 hours 10.03.2017 Friday	Exercise stress testing (GROUP 1)	AW
3 hours 14.03.2017 Tuesday	No seminar	
3 hours 17.03.2017 Friday	MCQ II	TZ
3 hours 21.03.2017 Tuesday	Adaptation of the respiratory system to exercise, high altitude and diving. Lungs diffusing capacity. Saturation, arterial blood gases and respiratory failure.	MŚm
3 hours 24.03.2017 Friday	Pathophysiology of the respiratory system. Chronic obstructive and restrictive diseases. Interpretation of spirometry results in health and disease.	TZ
3 hours 28.03.2017 Tuesday	Pathophysiology of the urinary tract and the kidneys. Acute and chronic diseases.	TZ
3 hours 31.03.2017 Friday	Pathophysiology of the kidneys - interpretation of basic lab tests assessing renal function. Calculating creatinine clearance, factors affecting creatinine clearance. Dialysis and kidney transplantation.	LN
3 hours 04.04.2017 Tuesday	Disturbances of the acid-base balance.	TZ
3 hours 07.04.201 Friday 7	MCQ III	TZ
3 hours 11.04.2017 Tuesday	Pathophysiology of the gastrointestinal tract. Acute and chronic diseases. Diarrhea - causes and treatment. GERD. Irritable bowel syndrome. Tumors of GI.	KK

## PROGRAM OF SEMINARS IN PATHOPHYSIOLOGY FOR THE STUDENTS OF THE 4-YEARS MEDICAL SCHOOL

(Summer Semester 2016/2017)

DATES	SUBJECT	TEACHER
3 hours 14.04.2017 Friday	Pathophysiology of the pancreas and liver. Pancreatitis, liver cirrhosis, hepatitis, jaundice – symptoms and causes.	TZ
3 hours 25.04.2017 Tuesday	Hormonal and neural symptoms of hypothalamic and pituitary gland diseases.	KK
3 hours 28.04.2017 Friday	Pathophysiology of the endocrine system (thyroid gland, parathyroids, adrenal gland).	KK
3 hours 09.05.2017 Tuesday	Physiology of the fetus. Fetal circulation.	TZ
3 hours 12.05.2017 Friday	Diagnostic tests – classes are held at Pawińskiego 3c	AW
3 hours 16.05.2017 Tuesday	No seminar	
3 hours 19.05.2017 Friday	"Lifestyle diseases"	TZ
3 hours 23.05.2017 Tuesday	MCQ IV	TZ

**Teachers:** KK – Kaja Kasarełło, PhD; Longin Niemczyk, MD, PhD; MŚm - Maciej Śmietanowski, PhD; MarŚm – Maryla Śmietanowska, MD; AW – Agnieszka Wsół, MD, PhD; TŻ – Tymoteusz Żera, MD, PhD;

Please note that seminars
on Tuesdays are held from 10:30 to 12:45
and
on Fridays from 9:00 to 11:15
in the Didactic Center in room 233